Artistit

Kaamojazz 40v -juhlavuoden 2020 artistikattauksen löydät alta! Tapahtuma siirtyy koronaviruksen vuoksi uuteen ajankohtaan 20.-23.1.2022, ohjelma päivitetään lähiaikoina.


Artistit 2020

DALLAPÉ

Kaamosjazzien 40. Juhlavuosi starttaan jazzin alkujuurilta, kun jo viime vuonna jazzkansan päät sekoittanut, legendaarinen Dallape, soittaa jälleen festivaalien avajaisillassa Santa’s Hotel Tunturin tanssiravintola Siulassa.

Vuonna 1925 perustettu Dallapé on Suomen merkittävin ja Euroopan vanhin koko ajan toiminnassa ollut viihdeorkesteri. Dallapé on tehnyt lukemattomasta määrästä suomalaisten lauluntekijöiden kappaleita ikivihreitä ja tuonut kansainväliset omien aikojensa huippuhitit kotimaisen yleisön kuultaviksi. Vuonna 2010 orkesterin johtoon ja laulusolistiksi astui monipuolinen muusikko Juha Hostikka, joka on palauttanut Dallapé-orkesterin sen 1930-luvun loistoon. Huolella tehdyt viihdeorkesterisovitukset ja svengaava soitto kuuluvat edelleen Dallapén tavaramerkkeihin. Dallapén laatua ylläpitää nykykokoonpanossa 11 musiikin huippuammattilaista.

Ravintola Siula / Santa’s Hotel Tunturi
To 19.11.2020 klo 21
Liput 25 euroa

MAJA MANNILA TRIo

Kaamosjazz kurkottaa myös jazzin tulevaisuuteen ja avaa perjantai-illan superlahjakkaan nuoren laulaja-, pianisti- ja säveltäjävirtuoosi Maja Mannilan ja taidokkaan trionsa siivin.

Majan englanninkieliset kappaleet ovat tyyliltään sekoitus r’n’b-tä, soulia, jazzia ja gospel-musiikkia. Muusikkoperheen kasvatilla on varma ote musisointiin samalla kun hän painottaa vapauden ja hauskanpidon olevan tärkeää musiikin luomisessa ja soittamisessa.

Majan poikkeuksellinen lahjakkuus on noteerattu maailmalla tunnettujen muusikkojen kuten Richard Spavenin, Anthony Strongin ja Frank McCombin toimesta, jotka ovat pyytäneet Majaa esiintymään kanssaan. Majan isoimpia esikuvia ovat mm. Salem Al Fakir, Earth, Wind & Fire, Pat Metheny, Ella Fitzgerald, Take 6 ja Beyonce.

Maja Mannila – laulu & koskettimet
Severi Sorjonen – rummut
Johannes Granroth – basso

Ski Saariselkä
Pe 20.11 klo 17:30
Liput 25 euroa

tuomo prättälä trio

Loistavana jazzpianistina ja sielukkaana laulajana tunnettu Tuomo Prättälä esittää Kaamosjazzeilla kappaleita ”suuresta amerikkalaisesta laulukirjasta” ja sen ulkopuolelta. Suomijazzin huipuista koostuva trio yhdistää vapaasti virtaavaa pianojazzia koskettavaan laululliseen tarinankerrontaan, viihdyttävää svengiä unohtamatta.

Prättälä on loistava esimerkki muusikosta, joka liikkuu ennakkoluulottomasti rytmimusiikin eri tyyleissä. Jazzillisemmista yhtyeistä Prättälä tunnetaan ennen kaikkea Ilmiliekki Quartetin ja Verneri Pohjola Groupin riveistä. Monipuolinen soittaja on vaikuttanut olennaisesti Emma Salokoski Ensemblessä ja vakuuttanut suuren yleisön myös oman soolotuotantonsa kautta.

Tuomo Prättälä – laulu, piano
Ville Herralla – basso
Jaska Lukkarinen – rummut

Ravintola Kaunis / Star Arctic Hotel
Pe 20.11 klo 20:30
Liput 25 euroa

DALINDÈO

Dalindèo on säveltäjä ja kitaristi Valtteri Laurell Pöyhösen johtama sekstetti, joka tunnetaan suomalaisen jazzin tyylillisenä edelläkävijänä sekä perinteistä ammentavana, mutta rajoja rikkovana liveyhtyeenä.

Yhtyeen viides albumi “Dark Money” ottaa kantaa maailman kaoottiseen tilaan ja haluaa herätellä keskustelua yhteiskunnallisista epäkohdista. Musiikillisena suunnannäyttäjinä ovat Miles Davisin 1970-luvun taitteen varhainen fuusio-jazz, Charles Mingusin yhtyeiden räjähtävä live-energia ja Sun Ran psykedeelinen avaruus-jazz. Henkisesti uusi albumi on sukua 1960-luvun poliittiselle jazzmusiikille.

Valtteri Laurell Pöyhönen – sävellykset, kitara, syntetisaattori
Pope Puolitaival – tenorisaksofoni, huilut
Jose Mäenpää – trumpetti, koskettimet
Pekka Lehti – basso
Jaska Lukkarinen – rummut Rasmus Pailos – perkussiot

Ravintola Lutto / Santa’s Hotel Tunturi
Pe 20.11 klo 22:00
Liput 25 euroa

dj lord fatty

Dj Lord Fatty on pitkän uran tehnyt rakastettu tiskijukka. Hän kutsuu tyyliään nimellä Rhythm’n’Soul’Swingin’Blues’n’Roll, joka on kaikkea vanhasta jazzista ja bluesista alkuperäisen r’n’b:n ja rock’n’rollin kautta reggae-tyyleihin sekä lattarisaundeihin. Lord Fatty soittaa sekä kotimaista, että ulkomaista musiikkia pääasiassa vanhoilta kunnon vinyylilevyiltä. Laatutakuu!

Ravintola Lutto / Santa’s Hotel Tunturi
Pe 20.11 & la 21.11 (ennen ja jälkeen illan konserttien)

aki rissanen trio

Aki Rissanen Trio on tämän hetken mielenkiintoisimpia kotimaisia jazzyhtyeitä. Arvostetun brittiläisen Edition Recordsin julkaisemat kaksi ensimmäistä levyä (Amorandom, 2016 ja Another North, 2017) olivat vahva voimannäyttö yhtyeen kyvyistä, ja niiden myötä pianisti Aki Rissanen trioineen saavuttikin kansainvälisen läpimurron. Levyt esittelivät pianistin johtaman yhtenäisen trion, jossa mukana ovat maamme arvostetuimpiin jazzmuusikoihin kuuluvat basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. Albumit saivat laajaa näkyvyyttä ja ylistäviä arvosteluita ennen kaikkea kansainvälisesti, ja nostivat Aki Rissanen Trion koko eurooppalaisen jazzkentän eturiviin.

Ulkomailla nykyään aktiivisesti esiintyvä yhtye julkaisi uusimman levynsä Art In Motion syyskuussa 2019. Levyn nimi on sanaleikki trion alkukirjaimista sekä viittaus eurooppalaisen taidemusiikin vaikutteisiin. Levy sisältää trion originaalituotannon lisäksi musiikkia renesanssisäveltäjä Carlo Gesualdolta ja Einojuhani Rautavaaralta.

Aki Rissanen – piano
Antti Lötjänen – basso
Teppo Mäkynen – rummut

Saariselän kappeli
La 21.11 klo 16:00
Liput 30 euroa

harri kuusijärvi & koutus

Kaamosjazz artistien esittelyt

Koutus on lappilaisen harmonikansoittaja-säveltäjä Harri
Kuusijärven
fuusioprojekti, jonka monista nykymusiikin muodoista ammentavaa musiikkia on kuvailtu muun muassa avantfuusiohaitarijazziksi.

Albumeillaan vaihtelevin kokoonpanoin toimineen yhtyeen albumit Koutus (2014) ja Music For A Family Picnic (2017) ovat keränneet ylistäviä arvioita kansainvälisesti niin rock-, jazz- kuin maailmanmusiikin kriitikoilta. Vuonna
2020 julkaistiin kaksi Koutus-albumia. Kesäkuussa julkaistun Live In Helsinki – albumin lisäksi syksyllä juhlistettiin kolmannen studioalbumin, Mirage, julkaisua.

Harri Kuusijärvi on uuden harmonikkamusiikin omaleimaisimpia tekijöitä. Hän on kantaesittänyt lukuisia harmonikalle sävellettyjä nykymusiikkiteoksia, esiintynyt populaarimusiikin saralla lukemattomien etu- ja takarivin artistien kanssa ja kerännyt huomiota kansainvälisesti albumeillaan eri yhtyeiden kanssa. Säveltäjänä Kuusijärvi on noteerattu muun muassa Teosto-palkintoehdokkuudella vuonna 2020.

Harri Kuusijärvi – harmonikka
Veikki Virkajärvi – kitarat
Mikael Myrskog – syntetisaattorit
Jesse Ojajärvi – rummut

Ravintola Kaunis / Star Arctic Hotel
La 21.11 klo 18:30
Liput 25 euroa

felix zenger & lauri wuolio

Planeetamme parhaaksi beatboxaajaksi ylistetty Felix Zenger on harvinainen monilahjakkuus, jonka leuat pudottaviin esityksiin jää koukkuun.
Kaamosjazzeilla kuullaan beatbox-taituruutta sen perinteisessä muodossaan, mutta myös efektien ja looppailun kautta mitä ällistyttävimmiksi äänimaailmoiksi taiottuna.

Felixin kanssa maagista äänimaisemaa luo Lauri Wuolio, jonka soitto rakentuu Sveitsissä 20 vuotta sitten kehitetyn soittimen, kupolan, ympärille. Ufolta näyttävän lyömäsoittimen ääni muistuttaa etäisesti harppua, kelloja ja viritettyjä rumpuja. Trinidadin steelpanien sukulaissoitin tunnetaan englanniksi myös nimellä handpan tai lempinimellä ”hang drum”.

Felix Zenger – beatboxaus
Lauri Wuolio – kupola

Ski Saariselkä
La 21.11 klo 20:30
Liput 25 euroa

Lenni-kalle taipale & törkypojat feat. jukka perko

Maamme halutuin säestäjä ja useiden eri huippuorkestereiden bändiliideri Lenni- Kalle Taipale nousi 1990-luvun puolivälissä huikealla vauhdilla maamme musiikkielämän valokiilaan nuorena jazzpianistitähtenä. Taipaleen oma trio kohosi 1990-luvun lopulla valtavaan suosioon ja trion debyyttilevy Nothing to Hide ylsi kultalevymenestykseen ensimmäisenä jazzalbumina Suomessa. Oman trionsa lisäksi Lenni-Kalle Taipale on soittanut jazzia muun muassa Espoo Big Bandin komppiryhmässä, Hemma Beastissä, Sami Pitkämön orkesterissa sekä usean eri tv- ohjelman taustabändissä.

Maamme kenties tunnetuin saksofonisti Jukka Perko (s. 1968) soitti itsensä jazz- piirien tietoisuuteen jo teini-ikäisenä Pori Jazz -festivaaleilla kesällä 1986. Jo seuraavana vuonna hänet kutsuttiin trumpetisti Dizzy Gillespien 70 vuotisjuhlakiertueen orkesteriin. Monipuolisen ja menestyksekkään uran tehnyt Perko liittyy lauantai-illassa Lenni-Kallen ja Törkypoikien lupsakkaan seuraan.

Luvassa lienee soiton ohessa lennokasta huulenheittoa, kun nämä ovelat soittoniekat kohtaavat samalla lavalla. Tämä kokoonpano on räätälöity yksinomaan Kaamosjazzien lauantai-illan huipennusta varten.

Lenni-Kalle Taipale – piano ja koskettimet Ossi Maristo – kitara
Joonas Kaikko – rummut
Osmo Ikonen – basso
Kasperi Kallio – koskettimet

Ravintola Lutto / Santa’s Hotel Tunturi
La 21.11 klo 22:30
Liput 35 euroa

stinako

Maailman pimeimmän jazzfestivaalin indie-slotin täyttää tänä vuonna STINAKO, eli Stina Koistisen (Color Dolor, Swan/Koistinen) suomenkielinen sooloprojekti.

Stinakon musiikki kulkee modernin folkin ja runouden tummempaa laitaa ja sen lauluvetoinen, pelkistetty ilmaisu tuo esiin teemoja toiseudesta ja luonnon ja elämän ihmeellisyydestä pianon säestämänä. Stina Koistinen on opiskellut improvisaatiomusiikkia Göteborgin yliopistossa sekä tehnyt opintoja Sibelius-Akatemian jazz-osastolla. Koistisen yhtye Color Dolor palkittiin vuonna 2019 arvostetulla Teosto-palkinnolla.

Tämä konsertti on täynnä mystiikkaa ja rehellistä tunnetta.

Stina Koistinen – laulu ja piano
Tapio Viitasaari – syntetisaattorit ja laulu

Aurora-tupa
Su 22.11 klo 14:00
Liput 10 euroa

aili ikonen

Kaamosjazzien 40. Juhlavuoden kruunaa Suomijazzin supertähti, laulaja- ja lauluntekijä Aili Ikonen, jonka kolmas sooloalbumi Suru ei oo suora viiva julkaistiin 4.9.2020.

Valovoimaisen artistin ura sisältää lukuisia albumeita, big band- produktioita, Ella Fitzgerald -tulkintoja ja jazziskelmiäkin. Maamme arvostetuimpiin esiintyjiin lukeutuva Ikonen on valloittanut kuulijoita ympäri maailmaa herkällä mutta vahvalla tulkinnallaan.

Ikonen esiintyy laaja-alaisesti aikamme huippuartistien kanssa. Häntä on kuultu lukuisten orkesterien kuten Radion Sinfoniaorkesterin, Umo Helsinki Jazz Orchestran, Turun Filharmonisen Orkesterin, Norrbotten Big Bandin, Tampere Filharmonian kuin Dallapénkin solistina. Ikosen laulua ja musiikkia on voinut kuulla myös kokoonpanoissa Kvalda, Hereä ja kolmesta laulavasta siskosta koostuva Ikosen Siskot. Ikonen tunnetaan nykyisin myös Rajaton-lauluyhtyeen uusimpana jäsenenä.

Saariselän kappeli
Su 22.11 klo 16:00
Liput 35 euroa


Tapahtumassa mukana


Vastuullinen tapahtumanjärjestäjä:
Star Arctic Oy ja Saariselkä Ski & Sport Resort Oy